Учебни материали за сугестопедичен курс по испански език

Четири причини да изберете сугестопедичен курс по чужд език

Неоспорим факт е, че говоренето на чужд език е умение, което е изключително необходимо. Бизнесът бързо прескача национални граници, пътуването за удоволствие е все по-достъпно, изобилието от информация е на един клик разстояние.

И точно затова говоренето на чужд език, не просто познаването на граматически правила и набор от думи, се оказва изключително важно. Това е една от причините езиковото обучение по метода сугестопедия да става все по-популярно. Ето някои от причините, които може да ви накарат да изберете сугестопедичен езиков курс.

1. Искате бързи резултати

Сугестопедичните курсове са интензивни – провеждат се всеки ден от понеделник до петък и продължават четири или пет седмици. Това означава, че ако изведнъж получите много добро предложение за работа и едно от основните изисквания е владеенето на чужд език, то след около месец ще можете да участвате в разговори или да напишете кратък имейл. Това е така, не само защото курсът се провежда в кратък период от време. От огромно значение е фактът, че преподаваният материал в сугестопедичния курс е многократно увеличен в сравнение със стандартен езиков курс. Около 2500 думи и разнообразни граматични конструкции са включени във всеки сугестопедичен езиков курс за възрастни. Дори да усвоите само една трета от всичко това, пак е повече от това, което ще получите при стандартен езиков курс.

...след около месец ще можете да участвате в разговори или да напишете кратък имейл.

2. Нямате време да пишете домашни

Ученето на чужд език при стандартно обучение е свързано с многократно писане на нови думи и правене на безкрайни граматични упражнения. В забързаното ежедневие е трудно да отделим време за посещаването курс, какво остава за писане на домашни. Избирайки сугестопедичен курс, вие се освобождавате от задължението да пишете домашни. Препоръчително е да преглеждате текста от сугестопедичния учебник, върху който се работи в определен момент от курса, но това не е с цел заучаване. По-скоро преглеждането на текста е добре да се случва без съсредоточаване, докато пиете кафе, гледате телевизия или чакате да свърши тренировката на детето.

Избирайки сугестопедичен курс, вие се освобождавате от задължението да пишете домашни.

3. Обичате музика

Музиката има незаменима роля в сугестопедичното обучение. Специално подбрана класическа музика съпровожда четенето на сугестопедичния учебник. Музиката, която е включена в музикалната програма, е специално изследвана от проф. д-р Георги Лозанов в Института по сугестология с електро-енцефалограф. По този начин са подбрани произведения от класическа музика, които подпомагат работата на мозъка.

Зала за сугестопедични курсове по испански език в Езикова школа KREG Варна

Неизменна част от сугестопедичния курс са песните на езика, който учите.

Неизменна част от сугестопедичния курс са песните на езика, който учите. Те са специално подбрани, така че определена граматична конструкция или лексика да присъстват в тях. Песните в сугестопедичния курс не са просто фон, те винаги са представени с текста на изучавания език и превод на български, така че те са още един източник на езика, който искаме да проговорим.

… използваме една и съща част от мозъка си, когато пеем и когато учим чужди езици.

Музикални елементи, неделима част от сугестопедичното изучаване на чужд език

Според неотдавнашно изследване, проведено от френския изследовател Даниел Шон и неговия екип, слушането и пеенето на песни може да помогне при изучаването на чужди езици. Той смята, че използваме една и съща част от мозъка си, когато пеем и когато учим чужди езици. Характеристиките на музикалната интонация и ритъма правят ученето на чужди езици по-бързо и по-ефективно.

4. Искате да проговорите чужд език

Нямаме статистика, но вероятно 99 % от възрастните, които се записват на курс по чужд език, не искат да стават преподаватели или преводачи, не търсят случайни контакти, а искат да говорят езика, който учат. А говоренето се учи с говорене.

Разговорът ... е основното средство, чрез което усвояваме думи и граматически конструкции по време на сугестопедичния курс.

В сугестопедичния курс централно място е отредено на сугестопедичния учебник, който разказва история. И както всяка история той предизвиква емоции, размисли, спорове. А най-спонтанния начин да изразим това, което ни вълнува е разговорът. Разговорът за историята в учебника, за това какво ни се е случило вчера, за плановете ни за почивните дни, за последния филм, който сме гледали, за детските спомени, за незабравими пътувания, разговорът за всичко, което ни вълнува, е основното средство чрез, което усвояваме думи и граматически конструкции по време на сугестопедичния курс.

Ние използваме чуждия език активно

Ние използваме чуждия език активно – сами подреждаме думите в изречения, понякога имитираме изрази от песните или от историята в учебника, понякога възпроизвеждаме изречения, чути от преподавателя, от любимия си филм, от случайно дочута реклама по телевизията. Източникът на информация не е важен. Важно е, че чуваме собствения си глас как звучи на чуждия език, мускулите на лицето ни извършват непознати движения и виждаме реакция от преподавателя или от останалите курсисти на това, което сме казали. Осъществили сме комуникация.

Ако все още ви се струва невъзможно да проговорите чужд език без да „учите“ помислете за това как учат децата родния си език. Те слушат около две години, понякога повече, понякога по-малко и не след дълго се чудим от къде измислят всички тези въпроси, с които ни заливат. Ученето на чужд език по метода сугестопедия имитира този естествен процес, затова проговарянето настъпва естествено и носи удовлетворение.

... проговарянето настъпва естествено и носи удовлетворение.

Scroll to Top