Приказка без край

painting balcony with flowers

Прочели сме последната глава от сугестопедичния учебник по английски език, изпели сме за последен път любимите си песни, кутията шоколадови бонбони е празна, раздали сме свидетелствата за успешно завършен курс – всичко това е знак, че сме свършили добре работата си и е време да тръгваме. Но никой не става – само още една песен и още една снимка.

Обикновено тaка приключва един сугестопедичен курс. И в очите на всички се чете неизказаният въпрос – а сега накъде? Към нови приключения разбира се. Дали ще пътуваме до далечни земи или ще използваме новия език на работното си място, или просто сме изпробвали дали методът сугестопедия всъщност работи (отговорът е разбира се положителен), езикът е вече част от живота ни.

И все пак… Всеки език е жив и се развива заедно с културата, която го носи. Това се отнася както до езика като абстрактно понятие така и до езика, който ние самите говорим. Както се казва, апетитът идва с яденето. Ако в началото ни се е струвало достатъчно да улесним пътуването в чужбина, по-късно ни се приисква да започнем да говорим правилно. Започваме да се стремим да изразим чувството си за хумор, да бъдем красноречиви така, както и на български. Когато понатрупаме увереност, някак се оказва, че е добре и да пишем правилно.

Сугестопедичното обучение удовлетворява всички тези нужди за кратко време и е изключително ефективно с дълготрайни резултати. Но, както казва познайникът ни от последната глава на London Tales (сугестопедичен учебник по английски, втора част, с автор Ванина Бодурова) Шерлок Холмс – мозъкът е мускул и трябва да се тренира ежедневно.

Сугестопедичният разговорен курс по английски ни дава възможност да тренираме умението говорене на чужд език както плуването, практикуването на йога, танцуването или карането на колело тренират тялото ни.

Сугестопедичният разговорен курс е кратък курс за напреднали (ниво В2-С1 по Европейската рамка). Той следва структурата на класически сугестопедичен курс. Курсът е разработен по законите на класическата сугестопедия и се води от сертифициран преподавател-сугестопедагог. За ефективността на курса отново се разчита на въздействието на класическата музика и изобразителното изкуство, увеличен обем материал, усвояват се разнообразни писмени форми, а комуникацията се осъществява предимно на английски. За разлика от основните сугестопедични учебници, сборниците за сугестопедичния разговорен курс включват разнообразни по стил текстове – популярна наука, периодични издания и литературни текстове. Това позволява да се разширят знанията в неизследвани до сега области. Все така домашните в класическа форма не съществуват, но вместо това горещо се препоръчва слушането на любима музика на английски език, гледане на любими филми със субтитри и препрочитането на текстовете от сборника. Графикът на сугестопедичния разговорен курс е значително облекчен, тъй като посещенията са три пъти седмично.

Сугестопедичният разговорен курс не е ексклузивен курс, т.е. това не е запазена територия само за завършилите предишни сугестопедични курсове. Вратите са отворени за всички, които дълги години са изучавали английски език, но все още са неуверени в използването му. Или пък се справят прекрасно с граматически тестове, разбират сложни текстове, но въпреки това спонтанната комуникация е предизвикателство.

Ако имате петнадесет свободни вечери или сутрини, опитайте. Но може да се окаже, че и за Вас преживяването сугестопедичен курс е заразно.

Scroll to Top