Френско лято в Сугестопедичен езиков център KREG

Жена седнала на пода подрежда сугестопедична игра

Френско лято в KREG

За френския език, често се казва, че е езикът на любовта. Столицата на Франция – Париж, се смята за един от най-романтичните градове, столица на модата, дом на галерии, които съхраняват шедьоври на световното изкуство. Но не бива да забравяме, че кулинарната школа във Франция има сериозно традиции, както и производството на автомобили, козметика и лекарства. И не на последно място френски се говори не само във Франция, а в Швейцария, Белгия, Монако, Люксембург, Канада, много държави в Африка, Централна Америка и Океания. Така че да говориш френски е серизоно предимство.

А френският език се слави с определено ниво на трудност – странни буквосъчетания, неправилни глаголи, много глаголни времена. Човек лесно може да се обезсърчи да учи, особено ако не учи по метода Сугестопедия. 

Успехът на метода Сугестопедия се дължи на факта, че още по време на курса курсистите започват да говорят и по този начин преодоляват страха от грешка и езиковата бариера. 

Какво прави един езиков курс Сугестопедичен?

Стаята

Едно от първите неща, които ще забележите е специално подредената стая. 

В стаята няма чинове и столове, обърнати към бяла дъска, на която се очаква да пише преподавателя. По-скоро обстановката напомня на място, където ще се срещат приятели.

На стените има много табла с граматика и френски думи, а между тях картини, които представят изобразителното изкуство от държавите, където се говори езикът. В стаята по френски може да видите снимки на градове във Франция, малки предмети, които напомнят за Париж, карта на Франция.

Учебникът

 След срещата със стаята, ви предстои да надникнете в сугестопедичния учебник. За корица на учебника по френски е избрана една от най-изящните картини на Дега. Заглавието на учебника подсказва за история, която ще се случи в Париж. Още от първите страници ще започнете да четете пиеса, което напълно ще измести усещането за учене.

Всъщност писането на сугестопедичен учебник е нещо изключително специфично. Освен, че представя увлекателна история, най-често употребяваните думи в езика са включени в историята и се използват в разнообразни ситуации, така че да се запомнят с лекота. Не очаквайте да видите граматични правила или упражнения в учебника, червени удивителни, които да привличат вниманието, но и да стряскат. Граматиката и новите думи се усвояват чрез разнообразни игри, които повече приличат на настолни игри, с които се забавляват група приятели. Еспериментално подбрана класическа музика, песни, в които се използват конкретни граматични структури и изрази допринасят за бързото запаметяване на новия материал.

 

Корица на сугестопедична книга по френски

Преподавателят - сугестопедагог

Соня Минева и Златина Среброва - преподаватели в Сугестопедичен център KREG Варна

Един преподавател, за да нарече себе си сугестопедагог, трябва да премине през специално обучение. 

Обучението е разнообразно и продължително. Методът Сугестопедия се изучава задълбочено теоретично и практично. Изисква се отлично познаване на трудовете на д-р Георги Лозанов и на д-р Евелина Гатева.

Необходимо е да се познава литературата, изкуството и историята на държавата, където се говори езикът.

Преподавателят посещава сугестопедичен курс, в който наблюдава работата на свой колега, както и процесите, които се случват в сугестопедичната зала. 

Тази последна важна част доведе при нас прекрасната Златина Среброва преди няколко години, а днес вече ще ни гостува като преподавател – сугестопедагог по френски език, с няколко сугестопедични курса зад гърба си като преподавател.

Златина е завършила английски филология и живее във Франция от близо 20 години. Ето какво казва тя за себе си:

“ Лутах се години… Записвах различни курсове. Бях гримьор, фотограф, научих се да шия. Работих като  рецепционист, управител на туристическа фирма, на спортно студио, но… нищо не беше това, при което сърцето ми трепва. Всъщност след училище завърших английска филология и веднага след това дойдох във Франция. Така и никога не успях да преподавам, докато съдбата не ме срещна със сугестопедията“. 

Какви ли истории знае един пътешественик? А какви ли чудеса може да сътвори една артистична личност с енциклопедични знания?!

Златина, заедно със съмишленичката й – сугестопедагогът Наташа Маринков, са създатели на Suggestopedia Language Centre Bespoke  в Ница, Франция, където организират сугестопедични курсове по английски и френски.

Как е организиран сугестопедичният курс по френски?

Можем да се радваме на присъствието на Златина Среброва само през лятото, затова ще предложим две групи на желаещите да изучават френски език по метода Сугестопедия. Ето какво е необходимо да знаете за курса, за записването и за провеждането.

  • сугестопедичният курс по френски покрива нива А1 и А2 по Европейската рамка;
  • преди записване за курс, се провежда среща с преподавателя; срещата не е тест за определяне на ниво, затова се провежда такава среща и с напълно начинаещи;
  • курсът започва на 12 юли и приключва на 12 август;
  • курсът е интензивен – провежда се всеки ден от понеделник до четвъртък в продължение на пет седмици;
  • групата за ученици е от 9:00 до 11:00 часа;
  • групата за възрастни е от 11:30 до 14:00 часа;
  • максималният брой на участниците във всяка група е седем;
  • таксата за участие и учебни материали е 530 лв.
Сугестопедагог Златина Среброва по време на клас от сугестропедичен курс по френски език. Сугестопедичен център KREG Варна

Очаква ни едно прекрасно преживяване, което ще засити жаждата за нови знания по изненадващ начин.

Ако имате въпроси, свързани с курса по френски, записването или провеждането, с радост ще отговорим. 

*Предложените часове могат да бъдат промени при желание на голяма част от участниците в курса. 
Scroll to Top