Сугестопедично онлайн обучение – какво да знаем

Езикови курсове чрез Сугестопедия онлайн в КРЕГ

Сугестопедично онлайн обучение по чужд език - какво да знаем и как да се подготвим

Не  чакай бурята да отмине, научи се да танцуваш в дъжда!

Бурята, която сполетя света през март 2020, промени ежедневието ни до неузнаваемост. Промени не само начина, по който общуваме с приятелите си, начина, по който прекарваме свободното си време, но и начина, по който работим. А за нас, преподавателите, промени начина по който преподаваме.

Нашата мисия е да запазим и да развиваме метода Сугестопедия, създаден от професор доктор Георги Лозанов през шестдесетте години на миналия век. Сугестопедия е метод за преподаване, при който от съществено значение е специално подредената учебната зала и общуването с преподавателя и участниците в група. 

Стая с табла и реквизит за сугестопедичен курс по испански

Стените на сугестопедичната учебна зала са покрити с картини и учебни табла. По време на курсовете по чужд език таблата представят граматиката и основна лексика. Картините представят творби на художници, които представят културата, свързана с изучавания език. В стаята има предмети, снимки, карти, сувенири, които също напомнят за изучавания език или са свързани с темата на сугестопедичния урок. Отделя се особено внимание на  специалната подредба на залата, защото според д-р Лозанов периферните перцепции, т.е. нашето неконтролирано, неосъзнато възприемане на заобикалящата среда, са от съществено значение за дългосрочно запаметяване на преподавания материал. 

Затова и най-важният въпрос за решаване, който стоеше пред нас, беше как да пренесем атмосферата в дома на нашите ученици. За щастие, съвременните технологии ни дават възможност да споделим всички табла, които използваме, и при възможност, всеки би могъл да разпечата това, което му допада и да направи свое сугестопедично кътче у дома си. Всеки би могъл да украси стаята си със снимки, които му носят радост, да сложи сувенир, свързан с незабравимо пътуване и сугестопедичния курс от вкъщи може да започне.    

Как да се подготвим за сугестопедичния курс?

Преди началото на сугестопедичния курс по чужд език се провежда среща между преподавателя и ученика. Срещата е виртуална – изпращаме линк за видео среща за предварително уречен ден и час. Тази среща е изключително важна и за преподавателя, и за ученика. Срещата е задължителна за всички, дори и за абсолютно начинаещи. По време на срещата преподавателят разказва за начина, по който протича курсът, за това какво трябва и какво не трябва да прави ученика. 

Техническото обурудване, което ще ви е необходимо, може да бъде компютър, таблет или телефон. Уверете се, че камерата и микрофонът работят. Добре е да имате слушалки с микрофон. Ще получавате материали по имейл, които може да разпечатвате за удобство. Това са основно текстове на песни, някои кратки писмени задачи взависимост от курса, картини или снимки.

Добре е да имате под ръка нещо за писане или рисуване и листи, но не за да записвате правила или нови думи, а за творчески задачи, които са съществена част от сугестопедичния учебен процес. 

Как се провежда сугестопедичният онлайн курс по чужд език?

Сугестопедичният онлайн курс се провежда като видео-конферентна среща между преподавателя и курсистите. Това означава, че учебните часовете се провеждат в реално време по предварително установен график. Това е изключително важно тъй като общуването е в центъра на сугестопедичното обучение. Ефективността на сугестопедичните курсове се дължи в голяма степен на факта, че учениците започват да говорят още от самота начало на курса.

За разлика от повечето онлайн обучения, няма да получавате домашни, страници с материали или проекти, които трябва да подготвите в свободното си време и които да представите в определен срок. Единствената препоръка за допълнителни занимания, която се отнася и за курсовете, които се провеждат на място, е слушането на любими песни на езика, който изучавате и ежедневното изчитане на текстовете, включени в курса.

За ваше спокойствие, препоръчваме ви да бъдете сами в стаята, в която ще учите. Една от задачите, които стоят пред преподавателя - сугестопедагог, е да помогне на курсистите да превъзмогнат езиковата бариера, да се освободят от страха от грешка, да са готови да импровизират и да експериментират. За това е добре да бъдете само с преподавателя и с останалите в групата, без "добронамерено присъствие" на по-знаещи членове на семейството или приятели. По време на срещата е добре да забравите, че съществуват социални мрежи и различни начини за виртуална или реална комуникация.

Онлайн средата е начин за осъществяване на общуването, преодолявайки ограниченията на пространството. Но водеща роля има добрата стара книга. Наш ангажимент е да осигурим сугестопедичен учебник на всеки курсист, както и превод на тази част от текста, която е включена в съответния курс. Сугестопедичният учебник се използва интензивно по време на груповите занимания. Той ще ни помогне да отлетим в далечни посоки със специално написаните текстове по сугестопедичната методика.

Истината е, че ако не беше се наложило принудително да си останем вкъщи, едва ли щяхме да се замислим за сугестопедичен онлайн курс. Но също така е вярно, че не рядко в нашите курсове има българи, живеещи в чужбина, които използват годишната си отпуска за да подобрят нивото си на английски или испански. Не рядко пътуват хора от близки, и не толкова близки градове, където методът Сугестопедия все още не е достигнал. Това неочаквано, все още малко плашещо, но и много вълнуващо обучение дава възможност на повече хора да се убедят, че научаването на чужд език не е въпрос на талант, а на метод.

Scroll to Top